لیتوگرافی

لیتوگرافی چیست؟

چاپ لیتوگرافی (lithography printing)، مرحله ای واسط ازچاپ افستاست. در لیتوگرافی، صفحه‌های فلزی آلومینیومی به نام زینک یا پلیت ساخته می‌شود. سپس این صفحات در چاپخانه‌های افست، برای عملیات چاپ و انتقال طرح مدنظر بر روی کاغذ استفاده می‌شود.

چاپ لیتوگرافی

به عملیات انتقال رنگ از صفحه‌های فلزی آلومینیومی به کاغذ،چاپ لیتوگرافیگفته می‌شود.
این روش، از قدیمی‌ترین روش‌های صنعت چاپ است و به دلیل کاربردی بودن و سخت‌بودن آن به صنعت چاپ مادر نیز معروف است. چاپ لیتوگرافی زمانی کاربرد دارد که چاپ مورد نظر با دستگاه افست باشد.

انواع چاپ لیتوگرافی

چاپ لیتوگرافیبر اساس ابزارها و روش‌های موجود به دو صورت کلی روش حکاکی ردیفی و روش تکرار موازی انجام می‌شود.

حکاکی ردیفی (serial writing):
سرعت این روش بسیار پایین است و بازده و خروجی محدودی دارد اما کارهای تولید‌شده دقت و کیفیت بالایی دارند. چرا که حکاکی به صورت مستقیم انجام می‌شود.
این روش، با استفاده مکانیسم مکانیکی و الکترومکانیکی انجام می‌شود و پروپ روی لایه زیرین حرکت می‌کند و طرح مورد نظر منتقل می‌شود.

تکرار موازی (parallel replication):
در این روش، با استفاده از تابش و ماسک نوری، طرح مورد نظر منتقل می‌شود. این روش به دلیل سرعت بالا، نسبت به روش حکاکی ردیفی رایج‌تر است.

 

لیتوگرافی چیست؟

 

مزایای چاپ لیتوگرافی

  • امکان استفاده از کاغذهای چاپ در انواع ابعاد و سایزهای بزرگ
  • امکان استفاده از کاغذهای چاپ در انواع ضخامت
  • امکان انتخاب رنگ‌ها برای چاپ‌های باکیفیت زیاد
  • کیفیت بالا در تیراژهای بالا
  • عمر طولانی‌تر تصاویر چاپ شده
  • کاهش خطاهای چاپی

معایب چاپ لیتوگرافی

  • طولانی و زمان بر بودن پروسه چاپ
  • بالا بودن میزان هزینه‌ها در تیراژهای کم

کاربرد لیتوگرافی در صنعت

لیتوگرافی درکیفیت تولید نهایی انواع محصولات چاپی شامل : کارت ویزیت، پوستر، بروشور، کاتالوگ، سربرگ و ست اداری تاثیرگذار است.
خرید دستگاه مناسب و ملزومات مصرفی با کیفیت بالا در خروجی کار تاثیر دارد. جهت خرید دستگاهها و ملزوماتلیتوگرافیبا ما در تماس باشید.

روشهای چاپ لیتوگرافی

آماده کردن زینک ها، به دو روش صورت می گیرد: روش سنتی و روش مدرن
1)در روش سنتی ازدستگاه ایمیج سنتر (Image Setter)استفاده می شود.
در این روش، ابتدا طرح مورد نظر به چهار رنگ اصلی (cmyk) فیروزه ای (Cyan)/ ارغوانی (Magenta)/ زرد (Yellow)/ سیاه (Black) تقسیم می شود.
در مرحله بعد هر چهار فایل، با استفاده از دستگاه ایمیج سنتر بر روی چهار طلق شفاف پرینت گرفته می شود. سپس این طلق ها را روی زینک های خام با استفاده از گیره های مخصوص، قرار می گیرد. زینک های آماده شده در یک محفظه قرار داده می شوند و نور تابانده می شود. روی این زینک های خام، از مواد پلیمری پوشانده می شود. وقتی نور تابانده می شود، مواد پلیمری قسمتهای شفاف طلق از بین می رود و تجزیه می شود اما مواد پلیمری قسمتهای طرح دار، جوهر را جذب می کنند و تجزیه نمی شوند. چون نور به ان مناطق به دلیل وجود تصویر نمی رسد. سپس زینک شسته شده و در محلول خاص فرو برده می شود تا برای چاپ افست آماده شود.
کیفیت و دقتچاپ و بسته بندیدر این روش و با استفاده از این دستگاه بسیار بالاست. اما این روش بسیار کند است و در تیراژهای بالا کارآمد نیست.

 

انواع لیتوگرافی

2) به علت زمان بر و طولانی بودن مراحل روش سنتی، در تکنولوژی جدید تولید کنندگان دستگاه ها را طوری طراحی کرده اند که این مشکلات حل شود.
در روش مدرن ازدستگاه پلیت ستر (Plate Setter)استفاده می شود. این دستگاه به طور مستقیم زینک را می‌سازد و نیازی به مراحل گفته شده در بالا مانند روش سنتی نیست. فایل از کامپیوتر به دستگاه ارسال می‌شود و زینک به صورت آماده تولید می‌شود. به این زینک‌های، پلیت گفته می شود (به این دستگاه، پرینتر زینک نیز گفته می شود) . 
زینک لیتوگرافیتوید شده با روش قدیمی‌ با زینک تولید شده در روش جدید تفاوتی ندارد. تنها تفاوت در روش تولید زینک است.
 کل مراحل انجاملیتوگرافیزیر نظر لیتوگراف انجام می گیرد. لیتوگراف، وظیفه نظارت بر تهیه زینک را دارد تا فرآیند چاپ با مشکل مواجه نشود.

با پیشرفت صنعت چاپ چرا لیتوگرافی همچنان کاربرد دارد؟

با پیشرفت تکنولوژی چاپ، و به روی کار امدنچاپ دیجیتالچرا همچنان لیتوگرافی از میدان رقابت خارج نشده است؟
چاپ دیجیتال سرعت بالایی دارد اما همچنان در بخش سیستم رنگی، توان رقابت با لیتوگرافی و افست را ندارد. چاپ دیجیتال فقط قابلیت چاپ سیستم رنگی سیاه و سفید و CMYK را دارد اما درلیتوگرافیعلاوه بر اینکه کیفیت چاپ رنگ ها فوق العاده است، این امکان را دارید تا سیستم رنگی پنتون را هم استفاده کنید.
مورد دیگری که برای مشتریان چاپ و نشر و تولید کنندگان ارجحیت بالایی دارد، هزینه پایین چاپ بالیتوگرافیاست.

 

دستگاه لیتوگرافی:

لیتوگرافی، در واقع اولین مرحله و پر اهمیت ترین مرحله برای انجام گرفتن عملیات چاپ افست می باشد.

در فرایندچاپ لیتوگرافی، صفحات زینک یا پلیت ساخته می شود.

 

برای ساخت زینک دو روش وجود دارد: 

  • روش سنتی که در آن ازدستگاه ایمیج ستر(Image Setter)استفاده می شد.در این روش، فرایند ساخت زینک فرایندی بسیار سنگین و زمانبر بود. ابتدا فیلم تهیه می شد و سپس فرایند ساخت زینک شروع می شد.
  • ولی با پیشرفت تکنولوژی، از دستگاههای جدید به نامپلیت ستر (Plate Setter)استفاده می شود. فایل مدنظر از کامپیوتر به دستگاه انتقال داده می شود و زینک آماده از دستگاه خارج می شود. این روش  به دلیل ساخت مستقیم زینک بدون درست کردن فیلم، روشی آسان و سریع است و کارها را به سرعت جلو می برد.

دستگاه پلیت ستررا پرینتر زینک نیز می نامند.

اما هنوز با وجود تغییرات بسیار و سریع و راحت شدن کار تولید زینک، بسیاری از افراد تمایلی به تغییر روش کاری ندارند و با همان روش سنتی کارهای لیتوگرافی را پیش می برند.

 

سه نوع شیوه تولید زینک با پلیت ستر وجود دارد:

  • پلیت ستر نوع Capstan
  • پلیت ستر نوع درام خارجی
  • پلیت ستر نوع درام داخلی

 

خرید و قیمت دستگاه لیتوگرافی

دستگاه لیتوگرافیبه دلیل اهمیتی که در صنعت چاپ دارد و با توجه به اینکه انواع مختلفی از این دستگاه ها وجود دارد، قیمت‌های متنوعی دارد و نمی توان یک قیمت ثابت برای آن در نظر گرفت.
البته هر کدام از دستگاه ها، ویژگی‌های خاص خودش را دارد و مشتریان بر اساس نیاز و حجم کار و بودجه‌شان باید تصمیم بگیرند.
برای خرید و استعلام قیمت انواعدستگاه لیتوگرافیو ملزومات آن (زینک، پلیت، داروی روتوش زینک، داروی ظهور زینک و ...) می‌توانید با کارشناسان فروش ما در تماس باشید.